Spelregels

Keeztoernooi (2 tegen 2):
Het spel wordt gespeeld in twee teams van twee personen. Het team dat speelt met de kleuren blauw en geel. De tegenstanders met rood en groen.

4 tegen 4 toernooi:
Het spel wordt gespeeld in twee teams van vier personen.
Eén team speelt met de kleur geel. De tegenstanders spelen met de kleur oranje.

 

Doel van het spel:
Het doel van het spel is om samen met je partner zo snel mogelijk met alle pionnen op de eigen thuisplaatsen te komen. Als een speler al zijn pionnen op zijn thuisvelden heeft staan, dan mag hij verder spelen met de pionnen van zijn teamgenoot.

Verloop van het spel:
Het spel wordt in rondes gespeeld. Eén van de spelers wordt als startspeler uitgekozen. De eerste ronde krijgt ieder vijf kaarten de tweede en derde ronde krijgt ieder er vier. Na drie rondes worden alle kaarten weer bij elkaar gedaan en krijg je opnieuw drie rondes. Dit gebeurt totdat er een team gewonnen heeft.

Een ronde verloopt als volgt. De startspeler deelt de kaarten. Een voor een, te beginnen bij de speler die links van de startspeler zit, gooien de spelers een kaart uit hun hand op en voeren de daarbij behorende actie uit. Als een speler een kaart op kán gooien, moet hij dat ook doen, ook als dat betekent dat hij zichzelf of zijn partner van het bord slaat. Als een speler geen kaart op kan gooien, dan levert hij al zijn kaarten in en moet hij op de volgende ronde wachten. Als alle spelers hun kaarten kwijt zijn, wordt de speler links van de huidige speler startspeler en begint een nieuwe ronde.

De acties die bij de kaarten horen zijn als volgt:
– Opzet kaart/1 stap vooruit: een pion uit een startveld op het bord zetten of een pion een plaats vooruit zetten.
– Opzetkaart: een pion uit een startveld op het bord zetten.
– Twaalf stappen kaart: een pion twaalf plaatsen vooruit zetten.
– Ruilkaart: een eigen pion met een pion van een andere speler (een teamgenoot of een tegenstander) omruilen. Dit mag alleen als de andere pion niet op een vakje van zijn eigen kleur staat.
– Zeven: een óf twee pionnen moeten in totaal zeven vakjes vooruit gezet worden.
– Vier: een pion moet vier vakjes achteruit gezet worden. Het is niet toegestaan de pion achteruit in het eigen honk te plaatsen

In alle andere gevallen, moet één pion het aantal vakjes dat op de kaart staat vooruit gezet worden.

Wanneer een pion op zijn beginpositie staat, mag hij niet ingehaald en ook niet geslagen worden. Ook mag hij niet (met een boer) worden geruild. Ook de pionnen die zich al in het honk bevinden mogen niet worden ingehaald.

Klik hier voor een document met de spelregels

Aanvulling op de spelregels bij het 4 tegen 4 toernooi:
– Een speler mag pas een pion opzetten bij een medespeler wanneer hij/zij alle pionnen in het eigen huis heeft staan.
– Een pion mag alleen worden opgezet bij de opzetplaats waar deze zich bevindt.
– Iedere ronde zal starten na 2 uur. De maximale speelduur van een ronde bedraagt 1 uur en 45 minuten. Bij tijdsoverschrijding wordt het aantal pionnen geteld, per pion ontvang je 2 punten (geen tien punten) extra.